Därför blir Agila organisationer vinnarna

Tycker ni att allt snurrar lite väl fort? Har ni problem med att ni gör för mycket på en gång i er organisation? Känner ni att ni aldrig blir riktigt klara med nåt?

Jag har länge upplevt att jag har styrt mitt professionella liv baserat på agila värderingar och principer. Under den senaste månaden har jag dessutom haft glädjen att få köra ett antal introduktionshalvdagar till Agile med en av mina kunder. Jag har då fått gå tillbaka i tiden och funderat på vad det var som fick mig att falla. Det finns så många svar att hämta i den Agila världen och den övertygelsen har inte minskat när jag får sitta ner med människor som är relativt nya till begreppet. Jag är övertygad om att när vi gör bokslut för de här decenniet så kommer det visa sig att det var de agila organisationerna som var vinnarna. I den här artikeln skall jag försöka förklara varför.

Jag mötte Agile

När jag introducerades till Agile för sådär 15 år sedan så var jag en ganska irriterad, förvirrad och frustrerad projektledare. Jag kände att jag inte hittade svaren i det jag hade fått lära mig tidigare. De metoder och tekniker som fanns baserades på en vilja av förutsägbarhet vilket jag inte upplevde stämde överens med hur det egentligen fungerade. Jag behövde något annat. Min dåvarande chef (tack Petter Måhlén) fick under en lunch ta emot min frustration och frågande mig om jag hade tittat på SCRUM. Det hade jag inte. Jag fick då läsa SCRUM and XP from the trenches av Henrik Kniberg. Jag kände instinktivt att det här kändes rätt och jag bestämde mig i samma stund att det här skulle jag testa. I min situation då var det en lösning på en metodproblematik men jag insåg ganska snart att det här med Agilt var ett tankesätt och inget annat. Jag fick lika mycket stöd kring mitt ledarskap som hur vi kunde utveckla mjukvara.

Så mycket mer än vad jag sökte

I takt med att åren har gått har jag applicerat ett Agilt förhållningssätt på fler och fler ställen i fler och fler områden. Det har ofta varit runt ledarskap i tex varför det är så viktigt att ställa frågor, visa förtroende och coacha. Men det har även handlat om att tvinga fram prioriteringar i en ibland allt för stor förbättringsiver. Det har handlat om förbättringar både gällande mig själv, mina medarbetare, organisationer, mjukvara eller en arbetsprocess.  Vi måste våga prioritera och samtidigt ha förmågan och modet att ständigt experimentera.  Idag skall vi göra allt och gärna samtidigt. Som organisationer måste vi bli bättre på att fokusera på det som skapar mest värde.Vi måste såväl våga välja, som att välja bort.

Ett sant förhållningssätt

Vi behöver ett förhållningssätt som accepterar verkligheten som den är (dvs komplex och svår att förutse) och ta konsekvenserna av detta.

“Nej, det går inte att förutse vad som kommer att hända, så det är bättre att räkna med ständig förändring”

“Nej, vi vet inte vilken lösning vi vill ha om två år, så det är bättre att vi jobbar i små steg med vad som är viktigast nu”

“Nej vi kan inte jobba effektivt med tio saker samtidigt. Det är bättre att vi börjar med det som är viktigast fokuserar på det, lär oss av resultatet och går vidare”.

Jag tror även att en förklaring till vågen av ohälsa delvis ligger i att vi i våra strukturer vägrar att acceptera att vi lever i en värld (kalla den VUCA om du vill) som präglas av en volatilitet och komplexitet. Vi måste hitta förhållningssätt som stödjer detta. Vi som människor söker mening och det är inte meningsfullt att jobba i strukturer som inte känns realistiska och sanna.

Agilt oftare och oftare

För mig finns många svar i agila värderingar och principer och det går verkligen att applicera bredare än bara på mjukvaruutveckling. Vi ser att förändringsarbete blir allt mer Agilt, vi ser behovet för HR att bli mer Agila och att ledarskap allt mer anpassas till mer Agila värderingar.

För mig baseras det agila tankesättet på hur det är, inte på hur vi skulle vilja att det var.

Relaterade kurser

Vill du lära dig mer om ledarskap och agil organisationsutveckling?

På agilportalen har vi flera spännande kurser som kan passa dig.

Agila Workshops

Den här kursen består av ett antal övningar som man kan göra tillsammans med sina teams. Som Scrum Master och som Agil Coach kan dessa övningar hjälpa dig och ditt team att lyfta ämnena som workshopen rör i ett gemensamt lärandeforum.

Agilt för ledare

Den här kursen riktar sig till ledare och chefer som vill förstå vad agile handlar om. Du vill sätta dig in i hur du skall förhålla dig till de agila teamen och vill förstå varför ditt förhållningssätt påverkar effekten av agile.

Leda förändring Agilt

Leda förändring Agilt är en kurs som riktar sig till dig som vill lära dig hur man kan driva förändring med hjälp av ett agilt förhållningssätt.

Agilt för projektledare

Den här kursen riktar sig till traditionella projektledare som börjar bli mer nyfikna på det här med Agile. Vad är egentligen det där med Agile? Vad står det för? Vad ligger bakom? Och hur funkar det där Scrum egentligen? Dessa och många andra frågor får du svar på i följande kurs.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vi använder cookies från tredje part för att spåra hur du använder vår hemsida, för att till exempel kunna se vilka sidor du besöker och hur länge du är på varje sida. Det hjälper oss att få en bättre förståelse av hur folk använder vår sida och hur de kommer in på den. 

Rulla till toppen